Katariina Cozmei kilpaili eGP:ssä uskomattomalla sisulla – ja vähän Tangollakin

Suomen maajoukkueessa 2023 eGP:n Ranskan osakilpailussa kolmantena jäsenenä kilpaili lajin pitkäaikainen konkari, Katariina Cozmei. Cozmeilla on parin vuosikymmenen kokemus hevosalan ammattilaisena, minkä lisäksi hän on ollut tuomassa lajiamme Suomeen 2010-luvun taitteessa. Cozmei on kilpaillut kansainvälisesti jo vuodesta 2015, keskittyen nykyisin kuitenkin valmentamiseen. Esimerkiksi Suomen menestynein junioriratsastusjousiampuja Eelis Lummaa onkin Cozmein pitkäaikainen oppilas.

– Oma kroppa ja kalenteri eivät meinaa kestää omaa tavoitteellista treenaamista, mutta valmennuspuolelle minulla on paljon annettavaa, Cozmei luonnehtii. 

Gauchoux Open Ranskassa on kuulunut Cozmein vuosittaisiin kilpailuihin, sillä siellä tapaa kansainvälistä ratsastusjousiammuntaperhettä, ja saa harvinaisen loman Suomessa olevasta yrittäjän arjesta. Alunperin Cozmein oli tarkoitus kilpailla avoimessa sarjassa myös 2023, mutta kun maajoukkueeseen tarvittiin vahvistusta aivan viime metreillä, hän rohkeasti otti paikan vastaan. 

Cozmei on rohkeasti myös puhunut julkisesti häntä pitkään sinnikkäästi vaivanneesta taulupaniikista. Fiiliksiä ennen kilpailua hän kuvaakin osuvasti

– Välillä vaivuin ihan hirveään turhautumisen alhoon ja toisaalta sain myös hyviä kokemuksia ja koin, että ehkä mä sittenkin pystyn vielä tähän.

Suuret kiitokset Cozmei lähettää kilpailuiden pääjärjestäjälle Alan LeGallille, jonka treenileiri juuri ennen kilpailuja suorastaan ratkaisi tilanteen. 

– Hän ymmärtää justiinsa mitä paha taulupaniikki tarkoittaa.

Ratsuna Cozmeilla oli hänen mukaansa ihana, iäkkäämpi anlgoarabitamma Tango, jolla hän oli kilpaillut myös kahtena edellisenä vuonna. Tangolla on kilpailtu aikanaan kenttäratsastuksessa, josta tamma on jo eläköitynyt. Tangoa Cozmei kuvailee seuraavasti:

– Tango on punainen tamma jolla on kaksi pyörrettä otsassa: hänessä on pippurinen reaktiivinen arabi ja toisaalta luottoratsu samassa paketissa. Mikä mielenkiintoinen kombinaatio, vai mitä? Pystyn luotaamaan häneen 100%!

Kilpailuiden parhaimmaksi radakseen Cozmei nostaa Huntin, joka eGP:n sarjassa oli 1,5 kilometriä pitkä ja sisälsi yhteensä 19 eri tavalla sijoiteltua taulua. Radalle hän oli valmistautunut visualisoimalla sen moneen kertaan läpi, sekä luomalla Tangon omistajan Alanin antamista neuvoista hevosen suhteen itselleen selkeän suunnitelman. 

– Tällä kertaa pysyin suunnitelmassani ja ekaa kertaa ikinä, siis ikinä, olin Hunt-radalla ihan koko ajan rento! Hengitin, pysyin hyvässä asennossa, onnistuin ratsastamaan tarkasti ja kauniisti sekä sain ammuttua melkein kaikki nuolet hallitusti. Minulla oli aidosti kivaa! 

Haastattelun lopuksi Cozmei tiivistää kilpailuiden jättämän fiiliksen kiitollisuudeksi ja inspiraatioksi. 

– Olen tosi kiitollinen kaikesta kisoissa kokemastani, voisi sanoa että kaikista paristakymmenestä kv kisasta tämä oli jollain tavalla tärkein tähän asti vaikka omat tulokseni olivatkin aivan pohjanoteerauksia urheilumielessä. Sain paljon työkaluja ja insipraatiota. 

Erityismainnan saavat myös muut joukkueen jäsenet, etenkin maajoukkueen yhteishenki sekä Cozmein oppilas Eelis Lummaa, joka samaisten kilpailuiden 4-tähden luokassa ampui itsensä kirkkaasti junioreiden voitolle.

Kuva Claudine Collesson

Posts created 41

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top