Anna Minkkinen – kuntoutuksesta Euroopan GP:n huipulle

Muistelemme jälleen Suomen maajoukkueen onnistunutta kautta 2023. Vuorossa on maajoukkueen toisen kilpailijan, Anna Minkkisen, haastattelu. Anna kilpaili maajoukkueessa eGP:n toisessa osakilpailussa Ranskan Gauchouxissa 24.- 28.8.

Hän on yksi lajin pioneereista Suomessa niin kilpailevana urheilijana kuin valmentajana. Anna on kilpaillut ratsastusjousiammunnassa vuodesta 2015, ja opettanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2017 – joista viimeiset neljä vuotta täysipäiväisenä yrittäjänä mm. ratsastusjousiammuntavalmennusta tarjoavassa Elrohir Oy:ssa. Oman yrityksensä lisäksi Anna itse valmentautuu sekä myös opettaa osana kansainvälisesti valmennusta järjestävää unkarilaista Nemethy Horseback Archery Academya. Minkkistä voi luonnehtia maajoukkuekonkariksi, sillä tämä oli menestyksekkäästi Minkkisen kahdeksas vuosi Suomen joukkueessa!

Kauteen 2023 Minkkinen joutui kuitenkin lähtemään eri tulokulmasta kuin aiemmin; alkuvuotta varjostivat voimia vieneet terveysongelmat, jotka huipentuivat huhtikuussa niskan välilevypullistumaan. Vaikka pullistuma leikattiin, ehti se aiheuttaa hermovaurion Minkkisen vasempaan yläraajaan. Kilpailukauden alkaessa Minkkisellä oli siis kuntoutus täydessä vauhdissa. Euroopan GP:n ensimmäisen osakilpailun Ruotsissa Minkkinen joutui jättämään väliin, mutta hieman myöhemmin ollut Gauchoux sopi jo hyvin kuntoutuksen aikatauluun.

– Kisoissa kokonaiskuormitus nousee herkästi tasolle jolla fysiikka vielä pettää, mutta tiesin että olin valmistautunut niin hyvin kuin pystyin. Kisat Gauchouxssa ovat aina omaa luokkaansa puitteiltaan ja järjestelyiltään, joten tiesin että joka tapauksessa tulee hieno kisa jossa on ilo olla mukana, Minkkinen kuvailee.

Kilpailuvuosien varrella Minkkiselle on muodostunut hyvä ja toimiva valmistautumisrutiini, jota hän suunnittelee ja seuraa ympärivuotisen treenipäiväkirjan avulla. Kuntoutuksen vuoksi tämän vuoden valmistautuminen on ollut erilaista.

– Treeni on keskittynyt lähinnä fysiikan, koordinaation, voiman ja liikkuvuuden palauttamiseen ja lajitreeniä on ollut suhteessa vähän. Pääsen harjoittelemaan talli Fagerängin loistavissa puitteissa ja hevosilla, joissa lyhyetkin treenisessiot saa hyödynnettyä tehokkaasti.

Harjoittelun onnistunut optimointi näkyi Gauchouxin GP-osakilpailussa monella tapaa. Minkkinen onnistui kaikilla kolmella radalla, Raid233, Torni90:lla ja Huntilla. Yhdeksi onnistumisen hetkeksi hän itse nostaa Tornin kuudesta kilpailukierroksesta viimeisen.

– Niskaleikkauksen jälkeen etenkin back shotit ovat vaatineet todella tarkkaan mietittyä tekniikkaa kipujen välttämiseksi, ja viimeiselle kierrokselle Minkkinen kertookin saaneensa palaset täysin kohdilleen, jolloin ammunta tuntui todella hyvältä ja nuolet osuivat kivasti.

Se oli iso merkkipaalu sille että kuntoutuksessa on nyt todella päästy uudelle tasolle! Paljon iloa siitä, että kova työ tuo tulosta. Etenkin nyt kun työ on tehty joogamatolla, jumppakuminauhoilla ja käsipainoilla RJA-radan sijaan, Minkkinen kertoo tyytyväisenä, ja lisää, että alun +40 asteen helle oli odottamattoman kova pala kropalle, mutta senkin kanssa pystyi selviytymään ja onneksi sää sitten viilenikin miellyttäväksi.

Kysyttäessä mikä rata Minkkisen omasta mielestä sujui parhaiten, hän nostaa esille juuri Tornin ja Huntin

– Sain toteutettua tavoitteitani sekä huomattua ja korjattua virheitä suoritusten aikana. Onnistumisten seassa on hyvällä tavalla selkeää korjattavaa, mitä työstämällä polku kohti vielä parempia suorituksia on selkeä.

Minkkinen kilpaili Alan LeGallin omistamalla Staloonilla, joka oli hänelle tuttu aiemmilta vuosilta. Minkkinen pitää vaatimattoman oloista ponia huikeana tyyppinä, joka pyydettäessä kiihdyttää vauhdin 90m radalla jopa kahdeksaan sekuntiin, ja johon voi luottaa 110%.

Kaiken kaikkiaan Minkkinen piti Gauchouxin kilpailua hyvin järjestettynä, puitteiltaan upeana ja tunnelmaltaan hienona. Suomi menestyi loistavasti! Ruotsin osakilpailun kulta, Ranskan osakilpailun hopea ja kokonaiskilpailun hopea. Mitä joukkuehopea sinulle merkitsee?

– Suomen paras eGP-joukkuesuoritus tähän asti! Olen ollut joukkueessa mukana alusta asti ja on mahtavaa nähdä Suomen tason nousu. Tiimille voittona hankittu skumppapullo oli todella ansaittu! Anna kertoo.

Minkkinen oli jo ennen GP-kilpailua saavuttanut samaan aikaan Ranskassa kilpailtuun Gauchoux Open 4 star-yksilökilpailuun vaadittavan korkeamman tulosrajan, mutta päätti osallistua joukkuekilpailuun jotta Suomen maajoukkue pysyi täyslukuisena koko GP-sarjan ajan. Näin ollen hänen tuloksensa luettiin osaksi joukkuekilpailua, mutta ei samaan aikaan joukkueiden sisällä oteltua 3-tähden yksilökilpailua.

– Olen luonteeltani tiimipelaaja, joten oli lopulta luonteva päätös jäädä tiimiin vaikka se tarkoittikin omasta yksilökisasta poisjäämistä. Ranskan kisa jätti hyvän, odottavan mielen ja aloitti kisaputken. Nautin tiukasta taistosta Turkin tiimiä vastaan sekä tietenkin ylpeydestä & ilosta oppilaani Jenni Tommilan hyvistä suorituksista.

Minkkisen matka jatkuikin Ranskasta Sveitsiin valmentamaan sekä kilpailemaan Bison Ranch-kilpailuihin, josta hän hetken Suomessa pysähdettyään jatkoi Ruotsiin Nordic Battle for Peace-kilpailuun. Kummassakin hän menestyi loistavasti, ja saavutti kilpailukauden loppuun sijoittuneessa Suomi Cup 2023-kilpailussa kokonaisgradingtason HA8 – toisena suomalaisena, ja kolmantena naisena maailmassa.

Posts created 43

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top