Lajin jousiammuntavälineistä

Alle on koottu kolme erilaista esimerkkipakettia helpottamaan tilannetta, kun omien harrastusvälineiden hankinta käy ajankohtaiseksi. Paketit on pyritty koostamaan ottaen huomioon tekniset ominaisuudet ja hintataso mahdollisimman laajasti tällä hetkellä markkinoilla olevista, ratsastusjousiammunnassa hyvin toimivista välineistä. Paketit ovat esimerkkejä, joten esim. kunkin paketissa esitellyn jousen kanssa toimivat hyvin myös lukuisat muut nuolet. Esimerkkijouset on pyritty valitsemaan helppokäyttöisyyden (eivät vaadi esim. vakiintunutta tekniikkaa hyvään ammuntatulokseen) ja taloudellisuuden näkökulmasta. Viinit on sattumanvaraisesti sijoiteltu eri paketteihin, jotta tällä hetkellä käytetyimmät viinimallit tulisivat kaikki esitellyksi. Joiltakin välinemyyjiltä on nostettu esimerkiksi nuolet listaukseen, mutta he myyvät myös lajiin sopivia jousia. Ymmärrettävästi kaikkia ratsastusjousiammunnan välinevaihtoehtoja ei esimerkkipaketeissa ole – pakettien on tarkoitus toimia selkeyttävinä esimerkkeinä, ei ainoina vaihtoehtoina. Voit rohkeasti kysyä tarkentavia kysymyksiä alkeiskurssisi vetäjältä, paikalliselta ratsastusjousiammuntaseuralta tai jousiammuntavälineiden myyjiltä. 

Alla on muistilista perusasioista ensimmäisen oman ratsujousen hankintaa varten. Huolimatta välineiden tarkemmista ominaisuuksista, nämä on hyvä ottaa huomioon: 

  • Valitse mieluummin hieman kevyt kuin liian jäykkä jousi vetää. Aloittelijalle sopiva paunamäärä on usein 20-25#. Ammuntatekniikan vakiintuessa ja kehittyessä jousen voi halutessaan vaihtaa, mutta aluksi liian jäykkä jousi käytännössä estää ergonomisen, hyvän tekniikan syntymistä.
  • Jousessa ei saa olla nuolihyllyä, tai muita avustavia välineitä (vakauttimet, tähtäimet jne). Ratsujousissa nuoli lähtee jousikäden etusormen tai peukalon päältä, riippuen kummalle puolelle jousta nuoli asetetaan. Näiden ominaisuuksien ansiosta samaa ratsujousta voidaan käyttää sekä oikea- että vasenkätisesti.
  • Hiilikuitunuolet, joiden jäykkyys eli spine valitaan jousen jäykkyyteen sopivaksi. Ratsastusjousiammunnassa käytetyimmät spinet ovat 500-400. Sulituksena aina luonnonsulka. Valmiiden settien nuolet ovat lähtökohtaisesti 31″ pitkiä, jos vetopituutesi on huomattavasti lyhyempi tai pidempi, tarkista nuolien pituus kaupasta ennen ostamista.
  • Valitse viini, johon nuolet saa pysymään yksitellen, toisistaan irti. Mikäli viini on käytännössä yksi kotelo, jossa nuolet ovat kimpussa, ratsain vauhdissa sormien on vaikeampi poimia niistä vain yksi – käteen tarttuu useampi nuoli, mikä ei ole toivottavaa. Viinin ei myöskään tulisi hölskyä liikkuessa, sillä esim. lepattava lonkkaviini häiritsee hevosta osuessa jatkuvasti satulaan/hevosen kylkeen.

Paketti 1

Jousi: White Feather Fairy 50″. Fairy on hyvä ja kevyt perusjousi ratsastusjousiammuntaan. Pituutensa (50″) ja pehmeän virityksen puolesta Fairy on sopiva jousi lähes jokaiselle ratsastusjousiampujalle.

Nuolet: Gold Tip Warrior, 12 kpl.

Viini: lonkkaviini (Elrohir Oy). Lonkkaviini on kätevä perusviini, sillä se tuo nuolet kohti ampujan syliä. Tällöin nuolen vedon viinistä ja nokituksen jousen jänteelle myös näkee tarvittaessa, mikä voi alussa helpottaa nokitusta. Elrohirin lonkkaviine perustuu puolalaisen huippuratsastusjousiampuja Wojtek Osieckin malliin.

Paketti 2

Jousi: Neméthy Horseback Archery Academyn ratsujouset palvelevat hyvin niin ensijousena kuin tavoitteellisessa, edistyneemmässä harjoittelussa. Jousia on eri mallisia ja pituisia, riippuen ampujasta ja ammuntatyylistä (ns. peukku-ote, välimerenote tai slaaviote). Suomessa Neméthyn tuotteita saa myös Elrohir Oy:n kautta. 

Nuolet: Neméthy Horseback Archery Academyn valikoimissa on myös heidän jousien kanssa hyvin sopivia nuolia. Nuolissa sulituksen voi mm. toivoa hieman alemmas, mikä helpottaa ratsastusjousiammunnassa käytettävää nopeaa nokitusta etenkin selkäviiniä käytettäessä; sulan yläpuolella nuolen putkea on hieman enemmän, jolloin sormet eivät nuolesta tarttuessa osu turhaan sulkiin. Suomessa Neméthyn tuotteita saa myös Elrohir Oy:n kautta. 

Viini: selkäviini (Elrohir Oy). Selkäviinistä nokitus on hieman nopeampaa kuin lonkkaviinistä, mikä on toivottavaa ratsastusjousiammunnassa. Nuolet sijoittuvat ampujan selkään kiinnitettävään viiniin, jolloin nuolet ovat myös pois ampujan ”sylistä” eivätkä esim. osu satulan mahdollisesti korkeaan etukaareen. Elrohirin selkäviine on inspiroitunut mongolien selkäviinistä, ja se on keveytensä vuoksi miellyttävä käyttää.

Paketti 3

Jousi: Rolan Snake on hinta-laatusuhteeltaan hyvä, kevyt ja kestävä perusjousi ratsastusjousiammunnan harjoittelemiseen. Snaket ovat vetopituudeltaan suhteellisen lyhyitä (max 28″), joten pitkälle henkilölle vetopituus jää liian alhaiseksi. Jousissa on kiinteä nuolihylly, joka on kuitenkin muokattavissa helposti piiloon lajin vaatimuksien mukaan.

Nuolet: Living Arrow-nuolet. Ratsastusjousiammuntaan suunnitellut custom-nuolet, pituus 26-33″.

Viine: Living Arrow-viinit.  Living Arrown monipuolisessa valikoimissa on useampia erilaisia selkä- ja vyötäröviinejä, jotka on suunniteltu ratsastusjousiammunnan lajityypillisiin tarpeisiin ergonomisiksi ja nopeiksi käyttää. Tarkemmin itselle sopivin malli riippuu ampujasta itsestään ja käytetystä ammuntatyylistä. Living Arrowlta myös mittatilausviinit. 

Muita välinevinkkejä

Koç Nock – ratsastusjousiammuntaan suunniteltu nokkityyppi. Koç nokin kärjet avautuvat ja kiertyvät aavistuksen sivulle, jotta lajille ominainen sokkonokitus vauhdissa onnistuu mahdollisimman ongelmattomasti; nämä kiertyvät “siivekkeet” ohjaavat nuolen jänteelle, vaikka nokki osuisi jänteelle hieman väärässä kulmassa. Koç nokkeja on useampaa eri mallia ja kokoa, ja Suomessa niitä jälleenmyy ainakin Turun Jousivaruste sekäLiving Arrow. Myös Neméthyn valmisnuolet tulevat Koç nokkien kanssa. 

J-Bow – kotimaiset ja kokonaan käsintehdyt erittäin laadukkaat mittatilausjouset. Jousi ampujan omilla mitoilla, paunamäärällä sekä materiaalitoiveilla. J-Bow jousissa yhdistyvät pehmeä vetotuntuma ja laadukas suorituskyky. Etenkin jos oma vetopituus ja tekniikka (täten myös jouselta toivottava tarkempi paunamäärä) on jo vakiutunut, J-Bow on hyvä sijoitus. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top