Eelis Lummaa – kun asenne ratkaisee

Vuoden 2023 maajoukkuehaastatteluiden sarjan päättää Suomen menestynein juniori Eelis Lummaa. Hän kilpaili elokuussa ensin osana maajoukkuetta Euroopan Grand Prixin ensimmäisessä osakilpailussa Ruotsissa, ja pari viikkoa myöhemmin pidetyssä Ranskan Gauchoux Openissa neljän tähden yksilökilpailussa. Gauchouxissa kilpailtiin samaan aikaan myös eGP:n toinen osakilpailu. Ruotsin osakilpailussa Suomi sai kaksoisvoiton kun Anni Jauhiainen voitto seniorikategorian ja  Lummaa juniorikategorian koko kilpailujen parhaimmalla kokonaisprosentilla. Tämä haastattelu keskittyy Gauchoux Openin kilpailuun, jossa parin vuoden ajan kansainvälisillä radoilla sekä maajoukkueessa Suomea edustanut Lummaa räjäytti potin. Hän osoitti omaavansa kisatilanteessa taipumattomat hermot sekä voittajan asenteen.

– Minun piti ensin mennä kolmea tähteä eli eGP:n toinen osakilpailu, mutta sainkin kokonaisgradingin HA7. Sain päivää ennen kisaa selville, että HA7 oikeuttaakin osallistumaan neljään tähteen ja ajattelin, että siellä on niin kovatasoista porukkaa, että siellä en kyllä pärjää, Lummaa kertoo.

Kun kummatkin, valmentajansa Katariina Cozmei ja kilpailun järjestäjän Alan Le Gall, rohkaisivat ehdottomasti yrittämään, hän päätti koettaa. Heti ensimmäisellä T110 radalla Lummaa tykittikin pisteet 171,03. Tulos oli Suomen ennätys, johon Lummaan kiidätti kilpailuratsunsa Ubac Black.

– Hevonen meni täydellisesti, rata oli vaan hieman haastava koska lähdössä ja alussa ei ollut lähtö- ja jarrutus aluetta. Kiitos Mihain neuvon onnistuin saavuttamaan jotain mitä en aamulla uskonut, että olisin moneen vuoteen voinut tehdä.

Mihai Cozmei oli ennen kisaa ohjeistanut ampumaan neljä laukausta 14 sekunnin vauhdista.

– Ajattelin ettei se riitä, mutta niinpä vain riitti ja vielä ihan hyvällä marginaalilla muihin, Lummaa iloitsee.

Eelis Lummaa ja Ubac Black T110 radalla. Kuva Alex Courtiol.

Ranskan kisapäivät olivat kuumia ja hikisiä. Lummaa kertookin viettäneensä kisapaikalla eniten aikaa suihkussa.

– Ilma oli järkyttävän kuuma. Ennen kisasuorituksia olin ensin jääkylmässä suihkussa ja sen jälkeen nousin satulaan, Lummaa nauraa.

Toisena kisapäivänä yksilökilpailussa oli vuorossa hieman harvemmin kilpailtu erikoisrata Tabla 4, jossa Lummaan sijoitus juniori luokassa oli neljäs pistein 106,00. Kisa huipentui kahden kilometrin Huntille, jossa sai matkasta nauttia noin kuuden minuutin ajan. Radalla oli hypättäviä esteitä, joita yksi niin iso, ettei Lummaa ollut aiemmin moista ylittänyt.

-Este oli noin 80 senttiä korkea. Suunnitelmani oli aluksi mennä pidempää reittiä ja kiertää se. Juuri ennen lähtöäni maaliin tullut ransakalispoika toivotti minulle temppiä kisaan ja kysyin häneltä, miten oli mennyt ja hyppäsikö hän kyseisen esteen. Hän vastasi myöntävästi. Mietin, että nyt on pakko saada kaikki pisteet mitkä pystyy ja hyppäsin esteen.

Itsensä ylittäminen kannatti, sillä rohkeus ja tarkkuus radalla oikeutti Lummaan päättämään kisan jälleen kultaiselle korokkeelle.

– Kisasta jäi kaikkinensa hyvä fiilis, sillä kisapaikkana Gauchoux on varmasti yksi maailman parhaista ja ratsunani ollut Ubac Black on rohkea ja uskomattoman kiltti sekä hyvin koulutettu hevonen.

Suomessa Lummaa valmentautuu viikoittain Kylämäen tilalla Katariina Cozmein opissa ja kesän lähestyessä TP-tallilla tulee Timo Hörkön opissa treenejä lisää kahdesta kolmeen kertaa viikossa.

– Sieltä saan käyttööni myös suomenhevosen Helmin, jolla olen kisannut useamman kerran SM-kisoissa, Lummaa kertoo ja korostaa vielä lopuksi Cozmein ja Hörkön antamien neuvojen ja tuen tärkeyttä ennen Ranskaan lähtöä sekä kilpailun aikana.