11.-13.6.2021 järjestimme Jämsässä Koti- ja eläinpalvelu Nurmolandiassa Suomen ensimmäiset junioreille tarkoitetut ratsastusjousiammuntakilpailut. Lajin harrastajamäärät ovat kasvaneet viime vuosina runsaasti, mutta tähän asti säännöllisesti harjoittelevia nuoria on ollut vielä vähän. Tämän takia nuorille ei ole voitu tarjota juurikaan omaa toimintaa. Nyt asiaan saatiin muutos ja pitkään puheen asteella olleet junnukisat toteutettiin allekirjoittaneen (Sonja Honkala) sekä Nurmolandian omistajan (Eva Nurminen) yhteistyön ansiosta. Kilpailuun osallistui 6 ratsastusjousiampujaa eri puolilta Suomea, iältään 12-17-vuotiaita.
Teksti: Sonja Honkala
Nurmolandia Horseback Archery Junior Cup 2021 päätettiin pitää kaksipäiväisenä. Perjantaina tehtiin hevosvalinnat, lauantaina kilpailtiin Raid-23 ja sunnuntaina Torni-90. Nurmolandiassa oli tarjolla 5 junioreille soveltuvaa lajiin koulutettua hevosta ja ponia, joista kilpailijat saivat valita 2 suosikkiaan. Hevosten jako sujui ongelmitta ja yhteisymmärryksessä, sillä erityyppisistä vaihtoehdoista löysi jokainen helposti mieleisensä.
Radat kilpailtiin ilman aikarajoja, mutta koska muutaman juniorin toiveena oli saada suorituksista grading -kelpoisia, järjestettiin viime hetkillä toimitsijoita myös liputtajiksi ajanottoa varten. Tämä oli hyvä siltäkin kannalta, että kilpailuista pyrittiin saamaan mahdollisimman realistiset verrattuna arvokisoihin. Junior Cup tuntui myös hyvältä simulaatiolta kansainvälisiin kilpailuihin, joissa kisahevoset ovat vieraita ja kohteessa majoitutaan koko viikonlopun ajan.
Kilpailun budjetti oli lähtökohtaisesti pieni, mutta sponsoreiden ja vapaaehtoisten työpanoksen ansiosta saimme järjestettyä laadukkaat kilpailut niin kilpailijoiden kuin toimitsijoidenkin näkökulmasta. Kilpailijoille ja toimitsijoille oli kilpailupaikalla tarjolla lounas sekä välipaloja, tuomarinteltta suojasi sihteeriä auringolta, palkinnot olivat kilpailujen arvoiset ja mukavasta iltaohjelmasta oli huolehdittu.
Tärkeä osa kilpailuiden laatua oli rata ja sen varustelu. Nurmolandian uusi, pääasiassa ratsastusjousiammuntaa varten rakennettu rata on yhteensä 200 metriä pitkä, josta säännöllisessä käytössä on noin 120 metrin osuus. Kilpailuissa käytettiin Nurmolandian omaa tornia sekä SRJL:n kilpailukaluston tauluja, taulutelineitä ja suojaverkkoja. Uusi rata on Nurmolandian omistajan Eva Nurmisen ansiota, sillä hän innostui lajista vuonna 2019 ja kilpailee itsekin. Treenaaminen säännöllisesti toisessa kaupungissa ei Evan oman työn ja perheen takia ole mahdollista, joten radan oli tultava lähelle kotia.
Eva kertoo luottaneensa Nurmolandian vakioporukkaan kilpailun järjestämisessä. ”En olisi järjestänyt kilpailuja, jos meillä ei olisi tällainen ydinporukka, johon voi luottaa. Enkä olisi järjestänyt kisoja yksin, koska en olisi osannut ottaa kaikkea huomioon. Mutta pystyin luottamaan Sonjaan, että hän hoitaa oman osuutensa. Koko kilpailun järjestämisen vastuu ei olisi itseltäni sesonkiaikana onnistunut.
Olen muutenkin tarkoituksella profiloitunut lasten ja nuorten paikaksi, ja hevoset sekä oma kokemukseni on pitkälti lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa. Siksi oli helppo järjestää nuorten kisat ekoina isoina kisoina, koska olen siinä vahvimmillani – tukemassa ja turvaamassa. Hevoset tietävät miten olla ja mitä tehdä lasten kanssa, paikat ja toiminta on simppeliä ja perusasioiden äärellä ollaan pystytty niin varusteissa kuin kouluttamisessa.”
”Ehdottomasti kisat tulee jatkossakin tänne. Nyt kun junnukisat meni hyvin, voidaan hyvin vakavasti miettiä myös aikuisten kisoja,
kuten SM-kilpailut. Järjestely ja puitteet on todettu toimiviksi.”
Kilpailun johtoajatuksena oli tarjota kokonaisvaltainen lajikokemus: kilpailut, joihin nuoret uskaltavat lähteä matalalla kynnyksellä, joissa pääsee tapaamaan muita Suomen junioreita ja oppii kilpailemista turvallisessa ympäristössä. Tämä tuntui kilpailijoiden, huoltajien ja valmentajien palautteen perusteella onnistuneen loistavasti. Tähän tavoitteeseen pääsimme esimerkiksi sillä, että jaoin pääjärjestäjänä tärkeimmät vastuuroolit mahdollisimman selkeästi ja juniorien näkökulmaa ajatellen. Eva toimi hevosten omistajana hevosvastaavana, ja hänen ainoa tehtävänsä oli auttaa junioreita hevosten hoidossa, varustamisessa ja ratsastuksessa. Päätuomari Marjut Siro keskittyi tuomarointiin ja rataympäristön hallinnointiin (ja innostuneeseen kannustamiseen). Itse hoidin pääjärjestäjänä kisan käytännön tehtävät, joihin lukeutui kisojen organisointi, tehtävien jako, budjetin ylläpitäminen, aikataulutus, palkintojen ja sponsoreiden hankinta sekä kilpailun aikana käytännön järjestelyt. Delegoin myös yksittäisiä tehtäviä eri ihmisille, kuten ilmoittautumislomakkeen rakentamisen, toimitsijoiden perehdytyksen ja mainosten tekemisen.
Edellä mainittujen vastuuhenkilöiden lisäksi junioreiden tukena oli kisojen ajan Nuppu Siro, jolla on itsellään valtavasti kokemusta juniorina kilpailemisesta. Nuppu toimi kilpailusuoritusten ajan lähdössä ratsukoiden apuna ja veti junioreille iltaohjelmana tutustumis- ja ryhmäytymisleikkejä sekä esimerkiksi vuohi- ja lammasagilityä. Nuppu myös keskusteli junioreiden kanssa kilpailemisen aiheuttamista tunteista, kuten jännittämisestä. Tällainen omaa ikäluokkaa lähellä oleva kokeneempi “junnukummi” oli jälkikäteen ajateltuna valtavan tärkeä osa kilpailuja, ja rooli jonka tulisi olla junioritoiminnassa paikalla jatkossakin.
Juniorit saivat kilpailuista itselleen paljon uutta oppia ja kokemusta. Kokonaiskilpailun ja Torniradan voittaja Eelis Lummaa kertoi saaneensa mukavan ensikokemuksen kisoista. “Olen aikaisemmin kisannut uinnissa, suunnistuksessa ja koirajuoksussa. Opin minkälaiset tämän lajin kisat ovat ja miten niissä toimitaan, kun kisoihin tullessa ei ollut mitään käsitystä. Opin myös, että kaikista helpointa osua hyvin tauluun on kun sulkee kaikki muut häiriöt pois ja ainoa juttu millä on väliä on taulu ja hevonen. Pitää luottaa itseensä ja hevoseen. Jos oppii tekemään nuo asiat oikein niin varmasti kisat menevät entistä paremmin.”
Nurmolandiassa harjoittelevaa Lotta Lehtistä jännitti tutussakin paikassa kisojen alla. “Aluksi kisaaminen isoissa kisoissa tuntui jännittävältä, mutta sitten kun pääsi tekemään ekat laukkakierrokset niin jännitys lakkasi melkein kokonaan. Kisoissa superhauskaa oli kisakaste.” Junioreiden yhteisenä toiveena on päästä tulevaisuudessa kilpailemaan ulkomaille.
Kilpailujen edetessä tapahtuman merkitys junioreille ja koko lajille kirkastui järjestäjän silmissäni enemmän ja enemmän. Junioreille korostuivat suuret teemat kuten vertaistuki, tunteiden käsitteleminen, motivaatio, tavoitteet, uuden oppiminen ja yhteisöllisyys. Lajin näkökulmasta junioreidemme kultivoiminen tuleviksi harrastajiksi, kilpailijoiksi, opettajiksi ja mestareiksi on ensiarvoisen tärkeää. Suomalaisen ratsastusjousiammunnan tulevaisuus on näissä nuorissa. Ja mikä tulevaisuus se onkaan!
Kokonaiskilpailun sijoittuneet
1. Eelis Lummaa (EMAC)
2. Alex Anttila (Artemis)
3. Emma Ratia (SRJL)
Raid-23 sijoittuneet
1. Alex Anttila (Artemis)
2. Eelis Lummaa (EMAC)
3. Miska Suhonen (SRJL)
Torni-90 sijoittuneet
1. Eelis Lummaa (EMAC)
2. Alex Anttila (Artemis)
3. Emma Ratia (SRJL)
Sisusoturi palkinto
Lotta Lehtinen (ESRAJA)
Tsemppisoturi palkinto
Miska Suhonen (SRJL)