Kilpailusäännöt

Ajantasaiset säännöt löydät englanniksi International Horseback Archery Alliancen eli IHAAN sivuilta. Olemme kuitenkin päivittämässä nettisivujamme, ja kokoamassa suomenkielistä sisältöä säännöistä sivuillemme. Säännöt on käännetty suomen kielelle ja niitä hallinnoi IHAA, joten esimerkiksi kilpailuja järjestäessä kannattaa varmistaa oikeaoppiset säännöt IHAAN ajankohtaisesta oppaasta. Mikäli huomaat alla olevissa säännöissä virheen, pyydämme ilmoittamaan siitä sähköpostitse osoitteeseen viestinta (at) srjl.fi.

Yleiset kilpailusäännöt

Radasta riippuen lähtöviiva ja maaliviiva tulee merkata selkeästi esimerkiksi laiduntolpalla tai kartiolla siten, että suoritusaika pystytään mittaamaan.

Tornirata | Tower Track | ”Unkarilainen rata”

Torniradalla ammutaan suoraa, joko 110 metrin (T110) tai 90 metrin (T90) pitkää rataa. Radan tulee olla varustettu kujalla molemmin puolin koko matkalta lähtöviivasta maaliin. Lähtö- ja maaliviivan lisäksi ensimmäiset ja viimeiset 5 metriä radasta tulee merkitä esimerkiksi tolpalla tai tötsällä siten, että sekä oikea- että vasenkätiset ampujat tietävät lähestyvänsä maaliviivaa. Radan alussa ja lopussa tulee olla tilaa hevosen kiihdyttämiseen ja hidastamiseen.

Maalitaulun keskiosa tulee olla 180 cm (+20 cm) radan pinnan yläpuolella. Taulut on sijoitettu siten, että tauluteline on radan keskellä (45 tai 55 m radan alusta ja lopusta) ja 9 m radan sisälaidasta. Keskimmäinen taulu osoittaa radan keskikohtaan ja kaksi muuta taulua osoittavat kumpikin 114 asteen kulmassa 20-25 m radan keskikohdasta. Maalitaulut ovat pyöreitä, ja niissä on viisi erilaista pisteytysaluetta; 90 cm, 72 cm, 54 cm, 36 cm ja 18 cm halkaisijalla. Taulun väriä ei ole määritelty, mutta IHAA:n tornimaalitaulu uloimmasta sisimpään rinkiin on seuraavan värinen; punainen, valkoinen, vihreä, musta ja keltainen.

Torniradalla ammutaan 8 rataa T110 ja 6 rataa T90. Lyhennetty 4 radan versio on sallittu perustelluista syistä esimerkiksi silloin, kun kilpailijat saavat ratsastaa 2 harjoituskierrosta ennen kilpailurataa siten, että ampuminen on molemmilla harjoituskierroksilla sallittu. Tuomarin ja järjestäjän luvalla radalla saa verrytellä myös käynnissä ja ravissa ilman ampumista, mikäli se on tarpeen.

Kaikki nuolet tulee ampua laukassa. Hevosen tulee olla lähtö- ja maaliviivan välisellä matkalla laukassa. Laukan rikkoutuessa/pudotessa pisteet tippuvat siltä kierrokselta nollaan, paitsi jos ratsastaja saa tilanteen korjattua välittömästi. Tällöin radalta voidaan laskea pisteet normaalisti. Muusta askellajista kuin laukasta, ennen lähtöviivaa tai maaliviivan jälkeen ammuttuja nuolia ei lasketa pisteille riippumatta siitä, mihin ne osuvat. Jos tuomarin on mahdotonta erotella hyväksytyt nuolet hylätyistä, korkeimpaan pisteytykseen osunut nuoli hylätään.

Kilpailijan on sallittua pitää nuolia kädessä, nuoliviinissä, vyöllä tai nauhassa/huivissa. Ammuttujen nuolien määrää ei ole rajoitettu, ja kaikki tauluun osuneet (sääntöjen puitteissa ammutut) nuolet lasketaan pisteisiin. Ensimmäinen nuoli saa olla nokitettuna lähtöviivalla, mutta ampua saa vain lähtö- ja maaliviivan välissä siten, että ajanlasku alkaa kilpailijan vartalon ohittaessa maaliviivan.

Korealainen rata | Raid Track | ”Raidirata”

(tyyppi GP 2-3-5)

koreangp235

Qabaq

qabaq

Puolalainen rata / Hunt Track

Pidempi, jopa kilometrin pituinen rata maastossa/pellolla. Rata sisältää mutkia ja mahdollisesti korkeusvaihteluita. Maalisijoittelu vaihtelee.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top